erfgoedobject

Drukkerij Sercudruk

bouwkundig element
ID
207871
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207871
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning met art-deco- en modernistische kenmerken uit het interbellum, met achterliggende drukkerijgebouwen, voormalig Sercudruk.

Historiek

Op deze plaats bevindt zich in het begin van de 19de eeuw een kleine woning, eigendom van Dominique Mahieu, handelaar uit Ardooie. Gelegen ten zuiden van de herberg "Het Damberd", die zich op de hoek met het Marktplein bevond. In 1851 wordt de woning verkocht aan Barbara Wybo en gedeeltelijk heropgebouwd. In 1873 gaat het pand over aan Francies Duvivier-Honorez, gekend ten kadaster als "kloefkapper" te Ardooie, die achter de woning een atelier laat optrekken. In 1894 wordt de woning met atelier verkocht aan Desideer Sercu-Vansteenkiste, ten kadaster gekend als winkelier uit Ardooie. In 1895 laat deze het huis licht vergroten. In 1928 gaat de woning over op Joseph Sercu-Vancoillie, die in 1930 een nieuwe woning en ter vervanging van het atelier een achterliggende drukkerij laat optrekken. In 1960 worden de drukkerijgebouwen drastisch uitgebreid. In 1965 wordt de naastliggende woning aangekocht door Jaak Sercu. Deze woning is gebouwd in 1928 in opdracht van Cyriel Vanden Bussche. In de tuin wordt in 1965 meteen ook een nieuwe uitbreiding van de drukkerij gerealiseerd, in 1967 worden achteraanbouwen van de woning afgebroken. In 1983 wordt het huis (nummers 6-6A) in twee wooneenheden opgedeeld.

Beschrijving

Breedhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen. Houten kroonlijst. Vernieuwde bepleistering en beschildering (idem als bij nummers 2-4), nieuwe arduinen plint. Op de verdieping een centrale vierkante erker, links uitlopend op balkon met opengewerkte betonnen borstwering en oplopend in een kleiner balkon toegankelijk via een plat dakvenster met vensterdeur, eertijds voorzien van buisleuning. Rechthoekige muuropeningen met grotendeels behouden schrijnwerk: op de verdieping met drieledige ramen waarvan de vleugels in horizontale roedeverdeling, op de begane grond en de vierkante erker schuiframen met bovenlichten in geometrisch en veelkleurig glas-in-lood. Dito beglaasde voordeur met horizontale spijlen en bovenlicht.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1852/1, 1879/23, 1896/3, 1928/2, 1930/1, 1960/6/2, 1965/11, 1983/8.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Drukkerij Sercudruk [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207871 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.