Woonwinkelpand

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand

Woonwinkelpand uit het interbellum, met oudere kern.

In het begin van de 19de eeuw komen op deze plaats twee woningen voor, zie primitief kadasterplan (1817), eigendom van Felix Vanderhelst, gekend als kleermaker uit Ardooie. Rond 1880 laat winkelier Pieter Vereecke de linkerwoning verbouwen of herbouwen en een achterliggend bijgebouw oprichten. In 1931 worden de woningen gekocht en verenigd door Emiel Decoutere-Vandecaveye. In 1935 wordt de woning opnieuw in twee huizen opgesplitst en verbouwd. In het derde kwart van de 20ste eeuw wordt de voormalige rechterwoning herbouwd, meer naar achteren toe.

Gepleisterd bakstenen volume van twee bouwlagen en vier traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen. Houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen met vlakke omlijsting en houten T-ramen. Voegimitatie en banden met horizontale en verticale belijning. Verbouwde begane grond met winkelvitrine. Op de borstwering een tekstkader met opschrift: "HUISHOUD-/ ARTIKELEN N.VINCKIER-VERHIEST STOVEN, LOOD-/ EN ZINKWERK".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1880/4, 1931/9, 1935/5.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin