erfgoedobject

Onze-Lieve-Vrouwekapel

bouwkundig element
ID
207879
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207879

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Onze-Lieve-Vrouwekapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Onze-Lieve-Vrouwekapel, geïntegreerd in de tuinmuur van Kortrijksestraat nummer 27, voormalige onderpastorie, heden dierenartspraktijk.

Na de bevrijding in 1944 wordt op de hoek van de Prinsendreef met de Kortrijksestraat, een kapelletje opgericht, met opschrift: "UIT DANKBAARHEID". Een postkaart uit het midden van de 20ste eeuw toont een eenvoudige bakstenen kapel op de hoek van het perceel van het Lokaal der Xaverianen. Vermoedelijk rond 1960 wordt het kruispunt Prinsendreef-Kortrijksestraat verbreed en wijkt de kapel voor een nieuwere muurkapel, geïntegreerd in de tuinmuur van de onderpastorie (Kortrijksestraat nr. 27).

Muurkapel in roodbruine baksteen. Open rondboognis in witte natuursteen, waarin beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind. Opschrift op beeldsokkel: "VOORZICHTIGSTE MAAGD B.V.O.", gesigneerd "J. DE VISSCHER GENT". Mariamonogram. Sokkel in breuksteen. Voorliggend bloembakje met hekwerk.

  • DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Ardooie, s.l., s.d, nr. 26.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Onze-Lieve-Vrouwekapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207879 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.