erfgoedobject

Woonwinkelpand

bouwkundig element
ID
207880
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207880
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Woonwinkelpand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalig woonwinkelpand, grotendeels daterend uit 1891. In 1846 is reeds een volume op deze plaats afgebeeld, als uiteinde van vermoedelijk eenlaagse rijbebouwing, zie Atlas der Buurtwegen. In 1889 wordt de Beverensestraat aangelegd. In 1891 registreert het kadaster de gedeeltelijke heropbouw van de woning, het grondplan toont onder meer de afgeschuinde hoektravee. De woning is dan eigendom van de kinderen van August Ampe-Vandeputte uit Koolskamp. In 1935 worden volgens kadaster aan de achterzijde enkele aanbouwen toegevoegd en een serre opgericht, op dat moment eigendom van Gertrude en Josephina Demuynck, winkeliersters te Ardooie. Vermoedelijk wordt rond die periode ook de gevelafwerking aangepast.

Hoekpand van twee bouwlagen en vier traveeën + afgeschuinde deurtravee, onder half schilddak in zwarte mechanische pannen. Witgeschilderde gecementeerde gevels met voegimitatie, vensteromlijstingen in siercementering, plint in breuksteenimitatie. Vergrote vensteropening op de begane grond, getoogde muuropeningen op de verdieping, deels bewaard houtwerk (T-ramen). Afgeschuinde hoektravee met aflijnende pilasters, boven de deur een beglaasde oculus met Heilig Hartbuste. Zijgevel langs Beverensestraat met rechthoekige muuropeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1889/19, 1892/14, 1935/52.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Woonwinkelpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207880 (Geraadpleegd op )