erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
207884
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207884

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Burgerhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerwoning, gebouwd in 1913 voor dokter Alfons Baert.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Houten geprofileerde kroonlijst op consoles. Gevelparement in rode baksteen, gebruik van witte baksteen voor horizontale banden, rijkelijke toepassing van arduin in de fraai uitgewerkte onderdorpels, kordonlijsten, aanzet- en sluitstenen en plint. Getoogde muuropeningen met bewaard houtwerk, op de verdieping met verticale roedeverdeling in de bovenlichten, onder meer T-ramen en drielichten op de verdieping. Centrale voordeur met bovenlicht in kleine roedeverdeling met glas-in-loodinvulling met florale motieven, links een weggebroken voetschraper. Links een houten poort met schamppalen, bovenlicht in kleine roedeverdeling.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1913/23.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207884 (Geraadpleegd op )