Boerenarbeiderswoningen

Beschrijving

Voormalige kortwoonsten, nummer 67 opklimmend tot de 18de eeuw, nummer 69 uit het derde kwart van de 19de eeuw.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats reeds een haaks volume aangeduid. Op het primitief kadasterplan (1817) wordt op de plaats van nummers 63-65-67 een rij van drie kortwoonsten weergegeven. In 1866 wordt aan de oostzijde nog een vierde woning (nummer 69) aangebouwd. De woningen zijn in die periode eigendom van Frans en Theresia Dewulf en Amelia Callens, allen landbouwers uit Ardooie. Aan straatzijde wordt de eerste woning (nummer 63) in 1904 vervangen door een nieuw woonhuis van twee bouwlagen. Nummer 65 verbouwd met nieuw baksteenparement en muuropeningen.

Donkergrijsgeschilderde bakstenen eenlaagsbouw met gepekte plint, van drie en vier traveeën onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat). Vernieuwde kroonlijst. Nummer 67 met getoogd venster in de eerste travee, deur en venster van de derde travee in houten kader (kozijnconstructie). Nummer 69 met getoogde muuropeningen met behouden T-ramen en nieuwe rolluikkasten. Deur met pilastervormige omlijsting in grijsgeschilderde gesmoorde klompjes, met halfcirkelvormig bovenlicht met waaiervormige roedeverdeling.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1866/14, 1904/26.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin