erfgoedobject

Café De Veekoopman

bouwkundig element
ID: 207889   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207889

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Café De Veekoopman
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Opgetrokken op een leeg perceel in 1911, voor weduwe en kinderen van Louis Wybo-Dewitte, herbergiers te Ardooie. Een eerste herberg met wagenmakerij van dezelfde familie lag meer ten noorden. De rechtertravee wordt als atelier aangeduid. In 1941 registreert het kadaster de verkoop van het pand aan veehandelaar Maurits Callens. De herberg wordt aangepast in de jaren 1940. Na de Tweede Wereldoorlog Café des Alliés genoemd. Ten noorden van de herberg kwam de buurtspoorweg (huidige Motestraat) van de twee tramlijnen uit op de Kortrijksestraat om te vertakken in de Izegemsestraat en de Roeselaarsestraat. De tramhalte bevond zich achter het café.

Groot volume van twee bouwlagen in donkerrode baksteenbouw onder schilddak in mechanische pannen (nok parallel met de straat). Omkaste kroonlijst. Voorgevel met roodbakstenen naoorlogs gevelparement, van acht traveeën, met voornamelijk rechthoekige muuropeningen onder doorgetrokken betonlateien, onder meer met gecementeerd omlijsting, rondbogige deels beglaasde deur. Rechterpoorttravee met bovenliggende laadluik.

Haakse aanbouw van stallingen onder zadeldak, rechthoekige tweeledige staldeuren en -vensters, dito schuifpoort.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1912/13, 1941/33.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Café De Veekoopman [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207889 (Geraadpleegd op 26-10-2020)