• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Woning uit het begin van de 20ste eeuw.

In 1869 registreert het kadaster op de plaats van de huidige woning (nummer 99) de bouw van een hoppe-ast, aan de noordzijde wordt een woning opgetrokken met aanpalende atelier (op plaats van nummer 97). Het geheel was eigendom van Desiré Delbaere, deurwaarder uit Ardooie. In 1879 laten de weduwe en kinderen Delbaere een naastgelegen woning bouwen (nummer 101). Ook de ast wordt vergroot aan de achterzijde, bij kadaster vermeld als "suikerij- en hoppedrogerij". In 1911 is de woning (nummer 99) eigendom van bakker Victor Joye-Aricx, die de ast laat afbreken en de huidige woning optrekken.

Roodbakstenen breedhuis van twee bouwlagen en vier/ drie traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met de straat, achterzijde in Vlaamse pannen). Nieuwe kroonlijst. Gevel verlevendigd door gebruik van zwartgrijze baksteen voor horizontale banden en in tandfries, witte baksteen voor in tandfries en alternerend in de strekken. Geleding door verdiepte gevelvelden en lisenen. Getoogde muuropeningen (schuiframen en nieuwe rolluiken), nieuwe deur. Linkertravee met poortopening afgesloten met rolluik. Aan de achterzijde een haakse lagere achterbouw onder zadeldak.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1869/8, 1897/96, 1880/10, 1911/13.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin