Tempeliershof

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Tempeliershof

Beschrijving

Zogenaamd Tempeliershof, volgens literatuurbronnen verwijzend naar de aanwezigheid van de tempeliers, een geestelijke ridderorde, opgericht in 1119 tot bescherming van de pelgrims naar het Heilig Land. Mogelijk in oorsprong een bezitting van de tempeliers of passantenhuis gebouwd tussen 1250 en 1312 (opheffing orde). Op de 17de-eeuwse kaart van het Land van Bornem (Sanderus) vermeld als "'t Hof te Weert". Heden ingericht als restaurant.

Deels omgracht, sterk aangepast hoevecomplex, bestaande uit een hoofdgebouw (nok parallel aan straat), door recente jaarankers gedateerd 1654, en een later bijgebouw. Boomgaard ten zuiden. Slechts sporadische elementen verwijzen nog naar de 17de-eeuwse kern, als de korfboogdeur met mogelijk gerecupereerde zandstenen hoekblokken en de toegangspoort met zandstenen rechtstanden.

• HEYMANS F., Weert aan de Oude Schelde, Gent, 1985, p. 29.
  • S.N., Heemkundig Jaarboek van Klein-Brabant, VII-VIII, 1972-1973, p. 72; XXV-XXVI, 1990-1991, p. 143.