erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207901
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207901
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Hoeve uit de tweede helft van de 19de eeuw. Thans leegstaand.

Historiek

Op de Ferrariskaart (1770-1778) wordt op deze plaats nog geen bebouwing weergegeven. In het begin van de 19de eeuw komt op de plaats van het huidige boerenhuis een rij van drie kleine landarbeiderswoningen voor, met klein bijgebouw op de plaats van de schuur. Ook ten zuidoosten aan de straatzijde bevonden zich twee kortwoonsten. Rond 1835 eigendom van de weduwe van Francis De Jonghe, landbouwer uit Koolskamp. In het midden van de 19de eeuw zijn de huizen eigendom van Isidoor Cauwe, gekend ten kadaster als brouwer uit Brugge. Rond 1880 wordt op de plaats van de huisjes een nieuw boerenhuis gebouwd, met nieuw landgebouw ten zuidwesten, in opdracht van landbouwer Theodoor Vervaeke en kinderen. Kadastrale mutatieschetsen vermelden het toponiem "Elslandershoek". Het noordelijke stuk van de schuur wordt pas in 1961 geregistreerd bij kadaster, als regularisatie. In die periode wordt de zuidoostelijke betonnen loods gebouwd.

Beschrijving

Roodbakstenen hoevegebouwen in L-vormige constellatie rondom het onverharde erf. Ten noorden het boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak in zwarte mechanische pannen. Eerste travee is later aangebouwd, zie bouwnaad en plaats van schoorsteen. Gecementeerde plint. Zaagtandfries. Getoogde muuropeningen met houten T-ramen en luiken, arduinen onderdorpels. Vernieuwde voordeur. Aan de achterzijde opkamer met keldervenster in de oostelijke travee. Aan de oostzijde aangebouwde stal, in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen, getoogde muuropeningen, nieuwere aanbouwen toegevoegd. Ten noorden van de woning een bakhuisje onder zadeldak in Vlaamse pannen.

Ten westen van het erf een haaks schuurvolume in donkerrode baksteenbouw onder overkragend zadeldak in Vlaamse pannen. Voorliggende baksteenstoep. Zuidelijk wagenhuisgedeelte, met inrit onder houten latei afgesloten met houten poort, waarboven beplanking en laaddeur in klimmend dakvenster. Centrale houten schuurpoort met rondbogig klinket, links daarvan een lage deur onder betonlatei (aardappelkelder). Aan het noordelijke uiteinde ingericht met varkensstalletjes, zie staldeuren in de erf- en zijgevel, halfcirkelvormige voedernissen. Mijtervormige lampnis. Noordelijke zijgeveltop met tien uitvliegopeningen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1888/19, 1961/29.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207901 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.