erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
207903
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207903

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve opklimmend tot de 18de eeuw.

Als drie volumes in U-vormige constellatie voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778). De Atlas der Buurtwegen (1846) toont de L-vormige constellatie met boerenhuis en schuur-stal op de huidige plaats.

Aan straatzijde, ten noorden van het erf, een boerenhuis onder pannen zadeldak, met nieuw parement en nieuwe muuropeningen. Haaks daarop ten westen van het erf en langsheen de Elslanderstraat de 18de-eeuwse schuur in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, op de noordelijke zijgevel met drie steunberen, vier asemgaten en vernieuwde geveltop. Langsgevels geritmeerd door lisenen, poortdoorrit, aan de westzijde met ijzeren poort, aan de erfzijde met houten korfbogige poort. Erfgevel met nieuwer ingebrachte stalvensters, getoogde deuren. Ten zuiden aangebouwd lager stalvolume. Naast de erfoprit een Lourdesgrotje, opgebouwd uit veldsteen, met mijtervormige beeldnis met beeld Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Langsheen de Elslanderstraat een meidoornhaag en tweede erftoegang via ijzeren hek tussen bakstenen erfpijlers, onder meer met mijtervormige kapelnis.


Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207903 (Geraadpleegd op 25-06-2021)