erfgoedobject

Hoeve met losse bestanddelen

bouwkundig element
ID
207904
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207904

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Hoeve met boerenhuis uit het tweede kwart, landgebouwen uit het laatste kwart van de 19de eeuw.

Historiek

In de tweede helft van de 18de eeuw is op deze plaats al een hoeve gelegen, zie aanduiding op de Ferrariskaart (1770-1778) van drie gebouwen in U-vormige constellatie. In het begin van de 19de eeuw bevinden er zich twee parallelle gebouwen, woonhuis en schuur, met kleinere naastgelegen stal, zie primitief kadasterplan (1817). Rond 1835 is de hoeve eigendom van Jan Decastele uit Ardooie. In 1840 wordt het boerenhuis afgebroken en herbouwd op dezelfde plaats. In 1854 wordt ten noorden van de woning een cichorei-ast gebouwd (verdwenen). Toenmalig eigenaar is de vrouw Jan Callens-de Jonghe, landbouwster te Ardooie. Op diverse kadastrale mutatieschetsen komt het toponiem "Witte Kave" voor. In 1879 registreert het kadaster de afbraak van de oude schuur en stal en de bouw van de twee huidige landgebouwen aan weerszijden van het erf. In 1931 wordt de ast afgebroken.

Beschrijving

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen in U-vormige constellatie rond het erf in losse verharding, toegankelijk via ijzeren hek tussen nieuwe bakstenen erfpijlers. Ten noorden het eenlaagse boerenhuis van zeven traveeƫn onder zadeldak in zwarte Vlaamse pannen (nok parallel met straat). Omkaste kroonlijst op gekoppelde klossen. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk en luiken. Rondbogige deuropening in bakstenen pilastervormige omlijsting bekroond met waterlijst. Aan weerszijden van het erf twee roodbakstenen landgebouwen onder zadeldaken in zwarte Vlaamse pannen (nokken haaks op straat). Ten westen een dwarsschuur met gedichte korfboogvormige poortopening en nieuwer ingebrachte stalvensters; langwerpige asemgaten; op de zijgevel met centrale steunbeer en rondbogige zoldervensters, onder meer met resterende baksteenroosterinvulling. Aan de oostzijde een stalvolume met centrale steunbeer en vernieuwde geveltop; gedichte korfboogpoort, getoogde staldeuren en vernieuwde -vensters. Diverse stalaanbouwen en nieuwe achtergelegen nutsgebouwen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1862/145, 1879/125, 1931/99.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Hoeve met losse bestanddelen [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207904 (Geraadpleegd op 22-06-2021)