erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
207907
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207907

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze eenvoudige neoclassicistische stadswoning werd rond 1898 gebouwd in opdracht van L. Roelans door aannemer Van Regemortel. De meeste woningen op het Zuid tellen drie traveeën en drie bouwlagen; in de Zwijgerstraat is een concentratie kleinere, meer bescheiden woningen aanwezig, waarvan dit een goed voorbeeld is.

De woning telt twee traveeën en twee bouwlagen onder leien mansardedak met twee dakvensters waarvan frontons en vleugelstukken zijn verwijderd. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel, met houten kroonlijst op klossen en modillons en hardstenen plint. Opvallend aan deze woning is de met zorg uitgewerkte omlijsting van de bovenvensters, met vleugelstukken en verhoogd entablement. Ook de voordeur kreeg een mooie afwerking, met een bovenlicht met glas in lood, uitgewerkte natuurstenen tussenstijl, fijn traliewerk.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1898 # 1123.

Auteurs: Hooft, Elise
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Neoclassicistische stadswoning [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207907 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Stad Antwerpen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.