erfgoedobject

Neoclassicistische stadswoning

bouwkundig element
ID
207908
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207908

Juridische gevolgen

Beschrijving

Deze neoclassicistische stadswoning werd samen met het verbouwde huis op nummer 37 gebouwd als samenstel van twee identieke huizen. Het ensemble werd gerealiseerd rond 1899 door aannemer P.J. Van Dyck voor eigen rekening.

De meeste woningen op het Zuid tellen drie traveeën en drie bouwlagen; in de Zwijgerstraat is een concentratie kleinere, bescheiden woningen aanwezig, waarvan dit een goed voorbeeld is. De woning telt twee traveeën en twee en een halve bouwlaag onder later aangebracht mansardedak. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel, met houten kroonlijst op klossen en hardstenen plint. Verder standaard elementen uit het neoclassicisme zoals imitatievoegen op de begane grond, kordonlijst en doorlopende onderdorpels, regelmatig geplaatste rechthoekige muuropeningen in omlijstingen, versierde sluitstenen op de verdiepingen. Deels bewaard houtwerk. Een deel van de stucornamentiek verdween bij verbouwing.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1899 # 1356.

Bron     : -
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Neoclassicistische stadswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207908 (Geraadpleegd op )