Hoeve 't Ganzenerf

Beschrijving

Hoeve "'t Ganzenerf", met gebouwenbestand opklimmend tot de tweede helft van de 18de eeuw, verbouwd tijdens het interbellum, naastgelegen cichorei-ast uit 1926 (afgebroken in 2009).

Historiek

De hoevesite wordt op de Ferrariskaart (1770-1778) afgebeeld met drie volumes in U-vormige opstelling rond het erf, met woonhuis en westelijk landgebouw op de huidige plaats, het oostelijk landgebouw stond meer naar het oosten toe. Vermoedelijk worden de landgebouwen op het einde van de 18de of het begin van de 19de eeuw herbouwd. Op het primitief kadasterplan (1817) valt reeds de huidige U-vormige opstelling van de hoevegebouwen af te lezen. Rond 1835 is de hoeve eigendom van Damianus Loncke uit Gent. Op het einde van de 19de eeuw eigendom van Isabella de la Croix d'Ogimont uit Ruddervoorde. Ten westen van de hoeve wordt langsheen de straat in 1926 een cichorei-ast opgericht. Nog in het interbellum wordt het woonhuis voorzien van een cementering en worden de landgebouwen grotendeels herbouwd, met behoud van de oudere zijgevels. De cichorei-ast is in 2009 afgebroken.

Beschrijving

Losstaande hoevegebouwen rondom een semi-verhard erf, toegankelijk via ijzeren buishek tussen gecementeerde bakstenen pijlers, de rechterpijler met witgeschilderde rondbogige kapelnis met kruisje en Onze-Lieve-Vrouwebeeld. Afgesloten van de straat door draadafsluiting tussen betonpijlertjes.

Ten noorden het eenlaagse boerenhuis onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen, bestaande uit twee staltraveeën, vijf centrale woonhuistraveeën en een later toegevoegde oostelijke travee. Houten kroonlijst op klossen. Erfgevel in siercementering, met voegimitatie en sluitstenen. Rechthoekige muuropeningen met T-ramen en luiken, arduinen onderdorpels. Getoogde staldeur, westelijke aanbouw onder lessenaarsdak. Ten oosten een schuur in rode baksteenbouw onder zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen). Oudere zijgevels in donkerrode baksteen met centrale steunbeer. Erfgevel met rechte muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien, groengeschilderde deuren en poorten.

Ten westen een stalvleugel in rode baksteenbouw onder pannen zadeldak. Oudere zijgevels met dubbele steunbeer en getoogd zolderluik. Erfgevel met rechte muuropeningen in witgeschilderde betonlateien, zuidelijk wagenhuisgedeelte; afdak aan erfzijde.

Ten westen langs de straat een ruïneuze cichorei-ast in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (gesloopt in 2009). Twee niveaus, gietijzeren gevelankers, getoogde muuropeningen. Voorliggende weegbrug met houten liggers.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/54.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin