erfgoedobject

Maddens hoeve

bouwkundig element
ID
207916
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207916
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Maddens hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Voormalige 19de-eeuwse hoeve met cichorei-ast, woonhuis met oudere kern.

De hoeve komt voor op de Ferrariskaart (1770-1778), bestaande uit drie gebouwen in U-vormige opstelling rondom het erf. In het begin van de 19de eeuw is het oostelijke landgebouw reeds afgebroken, het primitief kadasterplan (1817) geeft de huidige L-vormige constellatie weer van boerenhuis en schuur. Circa 1835 is de hoeve eigendom van Leonard Loncke uit Meulebeke, in de loop van de tweede helft van de 19de eeuw van de familie Carpentier uit het Brusselse. Rond 1860 ondergaat het boerenhuis een vergroting. In 1868 wordt aan de zijde van de Diepestraat een cichorei-ast gebouwd. In 1897 wordt het boerenhuis verbouwd of vernieuwd tot het huidige volume. Vermoedelijk ondergaat ook de schuur een vernieuwing. In 1969 wordt op de plaats van het bakhuis een nieuwe woning gebouwd.

Hoeve bestaande uit losstaande bebouwing rond het onverhard erf, gelegen op het hoekperceel met de Diepestraat. Op de hoek een nieuw woonhuis uit 1969, in rode baksteenbouw onder stomp zadeldak. Oudere bebouwing in bruinrode baksteenbouw onder zadeldaken in mechanische pannen. Ten noorden van het erf het oude woonhuis van zeven traveeën met getoogde muuropeningen, T- en schuiframen. Onderdorpels in gesmoorde klompjes.Vernieuwde deur met tweeledig bovenlicht. Twee later toegevoegde oostelijke traveeën, zie achterzijde met bouwnaad. Oostelijke zijgevel met laaddeur. Aan de noordzijde kleinere getoogde muuropeningen en een kozijnconstructie.

Aan de oostzijde, tegenaan de Diepstraat, een ast in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen, grotendeels overgroeid. Poort onder ijzeren latei, getoogde laaddeur.

Op het erf een betonnen hondenhok.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1877/14, 1898/9, 1969/52.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2023: Maddens hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207916 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.