Herberg De Gouden Appel

Herberg "De Gouden Appel", opklimmend tot het midden van de 19de eeuw.

Historiek

De aloude herberg "De Gouden Appel" bevindt zich oorspronkelijk ten zuidoosten van de kerk, in een rij woningen die op het Marktplein stond. Na afbraak van deze woningrij in het begin van de 20ste eeuw overgebracht naar de huidige locatie, ten zuiden van de kerk.

Op de huidige plaats komt reeds bebouwing voor. Volgens kadaster laat Franciscus Devos, politiecommissaris/brouwer te Ardooie (zie Polenplein), rond 1862 een bestaande woning die de volledige hoek met de Monseigneur Roelensstraat beslaat, opsplitsen in twee huizen. Daarbij wordt de huidige nummer 4 vermoedelijk herbouwd. Een achterliggende stal wordt afgebroken in 1885, intussen is aan de zuidzijde van de woning een werkhuis aangebouwd. In 1889 laten de weduwe en kinderen Devos het werkhuis afbreken en een klein bijgebouw optrekken. Vermoedelijk in gebruik als herberg vanaf het begin van de 20ste eeuw. Tijdens het interbellum worden de vensters op de begane grond vergroot tot "herbergramen".

Beschrijving

Volume van twee bouwlagen onder zadeldak in Vlaamse pannen. Gepleisterde lijstgevel van vier traveeën. Nieuwe gootlijst. Rechthoekige muuropeningen met vernieuwd schrijnwerk. Verbouwde begane grond, vergrote muuropeningen met houten kroonlijst op klossen. Natuurstenen plint, onderdorpels en deuromlijsting. Beglaasde houten deur, afbeelding van een gouden appel.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1862/94, 1885/13, 1889/13.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin