erfgoedobject

Dorpswoning met slachterij

bouwkundig element
ID
207930
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207930

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Slagerij Stefan", woning met voormalige slachterij, gebouwd in 1912 op de plaats van een vroegere woning, in opdracht van slachter Achiel Callens. Achter de woning bevond zich een parallelle achterbouw, vermoedelijk gebruikt als slachterij. Tevens in de loop van de 20ste eeuw uitgebaat als herberg "Het Slachthuis".

Roodbakstenen volume van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in mechanische pannen, aan de linkerzijde met aangebouwde poorttravee onder lagere nok. Geprofileerde houten kroonlijst op klossen en modillons. Natuurstenen plint en onderdorpels. Rechtertravee oplopend in haakse puntgevel met rondbogig baksteenfries en dito drielicht. Rechthoekige muuropeningen onder ijzeren lateien (I-profiel), op de begane grond verlaagd, boven de poort een getoogd laadluik. Vernieuwd schrijnwerk. Rondbogige deuropening met pilastervormige baksteenomlijsting.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1913/9.
  • De oude café's van Ardooie en Koolskamp, in Jaarboek van de Heemkundige Kring Ardooie-Koolskamp, 2007, nr. 3, p. 3-7.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning met slachterij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207930 (Geraadpleegd op )