• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Hoeve uit het interbellum, op oudere site.

Hoevesite reeds voorkomend op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (1817), met L-vormige constellatie van woonhuis en landgebouwen, gelegen waar de toenmalige "Kwaede straet" een bocht van 90° maakt. Rond 1830 eigendom van Karel Vansteenkiste, bij kadaster gekend als fabrikant in wol uit Brugge.

In 1935 laat eigenaar Michaël Vandeputte-Lambrecht de oude landgebouwen afbreken en nieuwe landgebouwen optrekken.

Ten noorden van het erf wordt in 1936 een nieuw woonhuis opgetrokken. Op de plaats van het oude woonhuis staat thans een nieuwe loods. Losstaande hoevegebouwen rondom verhard erf, toegankelijk via noordelijke erfoprit. Ten noorden van het erf het boerenhuis in donkerrode baksteenbouw onder zadel- en schilddak in zwart- en roodgeglazuurde mechanische pannen, op L-vormig grondplan. Driezijdige erkers aan noord- en westzijde. Rechthoekige muuropeningen onder gekiezelde betonlateien, vernieuwd schrijnwerk.

Ten oosten van het erf een stalvolume in oranjerode baksteenbouw onder pannen zadeldak, muuropeningen onder witgeschilderde betonlateien. Aangevuld met nieuwere varkensstallen.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1935/38, 1936/29.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin