erfgoedobject

Dorpswoning

bouwkundig element
ID
207937
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207937

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling is geldig sinds 20-09-2010

Beschrijving

Dorpswoning uit het begin van de 20ste eeuw, op de plaats van een ouder magazijn. Gelegen op de hoek met de Kaaistraat.

In 1901 registreert het kadaster op deze plaats de verbouwing van een magazijn tot woning in opdracht van dokter Hendrik De Rynck. Op oude postkaarten samen met nummer 3 weergegeven als samenstel van eenlaagswoningen met poort. In de vierde travee zat de deuropening van de tweede woning.

Eenlaagsbouw van vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Straatgevel in geschilderde rotsbepleistering met gecementeerde plint, met ompleisterde getoogde muuropeningen en spiegels onder de kroonlijst, onder meer als voormalig naambord. Deels bewaard houten schrijnwerk (T-ramen met grote roedeverdeling), luiken verdwenen, vernieuwde deur. Zijgevel in kunstleien. Witgeschilderde achtergevel.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1901/6.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Dorpswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207937 (Geraadpleegd op 23-06-2021)