• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning

Dorpswoning uit het eind van de 18de of het begin van de 19de eeuw.

Reeds voorkomend op het primitief kadasterplan (1817). Rond 1830 eigendom van Jan Cauwe, gekend als slager uit Ardooie. In 1879 eigendom van het Bureel van Weldadigheid, een achtergelegen atelier wordt rond 1870 heropgebouwd.

Halfvrijstaand bakstenen volume van anderhalve bouwlaag en vier traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat), aan de achterzijde sporen van aandak. Gecementeerde zijgevel met voegimitatie. Witgeschilderde straatgevel met gepekte plint, op de begane grond met licht getoogde muuropeningen, de vergrote vensters voorzien van houten rolluikkasten. Op de halve verdieping rondbogige venstertjes, met elkaar verbonden door bakstenen waterlijst. Hoek met het steegje deels ingesneden en afgerond.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1879/91.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin