Burgerhuis en woonwinkelpand

Beschrijving

Burgerwoning en woonwinkelpand, volgens kadaster onder hetzelfde perceels- en huisnummer 23, ter plaatse draagt het woonwinkelpand het nummer 25. Opgetrokken tijdens het interbellum en deels herbouwd in de jaren 1940.

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt op deze hoek bebouwing weergegeven. In 1928 wordt het bestaande volume herbouwd of verbouwd en ten zuiden daarnaast een nieuw volume opgetrokken, in opdracht van Camiel Logghe-Eggermont, handelaar uit Ardooie. In 1936 wordt het nummer 23 verbouwd (huidige straatgevel) en worden diverse achterliggende bijgebouwen opgetrokken: serre, bergplaats en landgebouw. De kadastrale legger vermeldt gedeeltelijke vernieling door oorlogsschade in 1940. In 1942 registreert het kadaster de herbouwing van het pand. Onder meer met het huidige woon- en winkelcomplex (nummer 25 in situ) en de naastgelegen woning (nummer 23) met halfronde uitbouw aan de achterzijde.

Nummer 23, dubbelhuis van twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel aan de straat). Vernieuwde kroonlijst. Geelbakstenen straatgevel met verdiepte muurvelden. Rechthoekige muuropeningen met natuurstenen omlijsting, bewaard houtwerk (schuif- en T-ramen). Licht vooruitspringend middenrisaliet, met houten voordeur met zeshoekige beglazing en hekwerk, waarboven een vensterdeur met balkon en neoclassicistisch geïnspireerd ijzeren hekwerk, dito ijzeren borstwering van de overige ramen op de verdieping.

Nummer 25 (in situ), woonwinkelpand van drie bouwlagen en vijf/ drie traveeën onder platte bedaking met overkragende kroonlijst. Afgeronde straatgevel gekenmerkt door een centrale travee met toegang en bovenliggende vensters en mijtervormige kapelnis (beeld Onze-Lieve -Vrouw met Kind), aan weerszijden geflankeerd door schuin uitspringende venstertraveeën. Begane grond in een grijze marmersoort en voorzien van grote winkelvitrines, arduinen plint. Door een witgeschilderde betonnen band gescheiden van het verzorgde metselwerk met roodgekleurde opengestreken voeg met dagstreep. Aan de zijde van de Brugstraat met geajoureerde betonnen tuinmuur en ijzeren hekken.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1928/25, 1936/15, 1942/5.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin