Neoclassicistisch hoekpand

Beschrijving

Verzorgd neoclassicistisch hoekcomplex met de Jozef Liesstraat bestaande uit een woon- en winkelpand op de hoek en een woning in de Amerikalei waarvan de tuin uitgeeft in de Jozef Liesstraat en daar met een tuinmuur is afgesloten. Het geheel werd gebouwd naar een ontwerp van investeerder J. De Pooter van 1897.

De woningen tellen drie bouwlagen gevat onder pannen zadeldaken en bestaan uit een hoekpand in de Jozef Liesstraat van vier traveeën + één hoektravee + twee traveeën, en een woning op hoog souterrain van twee traveeën in de Amerikalei. Omdat de panden tot één geheel werden omgevormd, is enkel de deur in de hoektravee bewaard. Achter de tuinmuur in de Jozef Liesstraat werd in 1903 een klein winkelpand gebouwd naar ontwerp van architect G. Matthyssens, dat nu omgebouwd is tot garage. De lijstgevels zijn afgeboord met een houten kroonlijst op modillons en hebben een gaaf bewaard en verzorgd stucwerk: imitatievoegen op begane grond, fraai omlijste rechthoekige muuropeningen. Het hoekpand heeft een omlopend balkon met ijzeren leuningen op de eerste verdieping, de woning in de Amerikalei heeft een doorlopend balkon met balusters. Bewaard eind-19de-eeuws schrijnwerk.

• Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1897 # 898, 1903 # 564.