• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Hoeve, bestaande uit 19de-eeuwse hoevegebouwen en woonhuis uit het interbellum.

Op de Ferrariskaart (1770-1778) aangeduid als twee volumes in L-vormige constellatie op de plaats van huidig woonhuis en schuur. In het begin van de 19de eeuw is ten oosten van het erf een nieuw nutsgebouw bijgebouwd, ten noorden van de hoeve staan enkele kleinere bijgebouwtjes. In het tweede en derde kwart van de 19de eeuw eigendom van Pieter Haesebrouck uit Ardooie. In 1939 registreert het kadaster de verbouwing van het boerenhuis tot huidige volume, enkele kleinere landgebouwen worden afgebroken. Vermoedelijk worden ook de bestaande stal en schuur verbouwd.

Hoeve bestaande uit losstaande hoevegebouwen in U-vormige opstelling rondom een onverhard erf, toegankelijk via een ijzeren hek tussen betonpijlers met bolbekroning, geflankeerd door twee populieren. Ten noorden een boerenhuis onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met de straat). Erfgevel van vier traveeën, afgeboord met baksteenfries. Rechthoekige muuropeningen onder betonlateien in cimorné-afwerking, schuiframen, nieuwe deur, gecementeerde plint. Recente westelijke garageaanbouw onder lagere nok. Ten westen een schuur in donkerrode baksteenbouw, deels heropgebouwd in lichtrode baksteen, onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Aan de erfzijde met getoogde tweeledige staldeuren met witgeschilderde strekken, centrale metalen poort met klinket. Westgevel en aanbouwen met witgeschilderde betonlateien. Ten oosten een stalvolume in rode baksteenbouw onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok haaks op straat), aan de erfzijde deels beslagen met plaatmateriaal, muuropeningen onder betonlateien.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1862/137, 1939/21.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin