Hoeve, bestaande uit voornamelijk begin 20ste-eeuwse gebouwen met oudere kern.

Huidige constellatie van boerenhuis en schuur op dezelfde plaats weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778) en het primitief kadasterplan (1817). Het boerenhuis is daarbij onderverdeeld in twee woon- en één stalgedeelte. Rond 1835 in eigendom van Leonard Loncke uit Meulebeke. Kadastrale mutatieschetsen vermelden het toponiem "D'houtmeerschen". Vermoedelijk worden boerenhuis en schuur in het begin van de 20ste eeuw aangepast, pas geregistreerd in 1945 bij een heraanleg van de weg.

Hoevegebouwen in donkerrode baksteenbouw onder pannen zadeldaken (mechanische voor boerenhuis, Vlaamse voor schuur), rondom een onverhard erf met boomgaard, toegankelijk via ijzeren hek met gietijzeren hekpijlertjes.

Ten noorden het boerenhuis, met erfgevel in rode baksteen met plint in siercementering: vier + twee woonhuistraveeën, aan weerszijden voorzien van een stal met tweeledige staldeur. X-vormige sierankers, getoogde muuropeningen met vernieuwd houtwerk, vernieuwde onderdorpels, deels bewaarde luiken. Aan noordzijde kleinere rechthoekige muuropeningen onder houten lateien, onder meer opkamer met kozijnconstructie.

Ten oosten van het erf de schuur (nok haaks op straat) met centrale korfbogige schuurpoort, overige getoogde muuropeningen vaak gewijzigd. Aan zuidzijde met deels gedicht wagenhuis onder I-profiel en nieuwere poort onder betonlatei. Aangebouwde loods aan oostzijde.

Achtergelegen ruïneus bakhuis.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1945/43.