Samenstel van dorpswoningen

Beschrijving

Samenstel van twee woningen in spiegelbeeldschema, gebouwd in 1936 voor Marie-Louise en Frans Lioen, laatst genoemde gekend ten kadaster als kleermaker uit Ardooie.

Twee enkelhuizen in spiegelbeeldschema met centrale garagepoort, in rode baksteenbouw van twee bouwlagen en in totaal vijf traveeën onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met de straat). Houten geschilderde kroonlijst met klossen in koppel. Rechthoekige muuropeningen, deur en bovenliggend venster met kwartronde dagkant, gevel verlevendigd door gebruik van opstand in zwartgeglazuurde tegels en band van verticaal geplaatste langwerpige baksteen boven de muuropeningen van de begane grond. Voordeuren met asymmetrische beglazing en bovenlicht. Centrale garagepoort met rolluik en bovengaand drielicht. Vensters op de verdieping met doorlopende arduinen onderdorpels. Bij nummer 9 een oud huisnummer bewaard boven de voordeur: "A179".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1936/7, 1938/2.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin