Beeld Onze-Lieve-Vrouw Medeverlosseres

Beschrijving

Opgericht (bij nummer 69) na de bevrijding van Ardooie in 1944, op grond geschonken door Cyriel Debruyne (zie nummers 20-22-24), op de hoek van de zetweiden waar het vlas werd gedroogd. Bij verbredingswerken aan de weg in de jaren 1970 wordt het beeld ontmanteld en iets verder van de weg heropgericht, op grond geschonken door de familie Noppe. Beeldbepalende ligging op het hoogste punt van Ardooie (circa 40 meter), langsheen de drukke Pittemsestraat.

Witgeschilderd stenen beeld van Onze-Lieve-Vrouw met Kind, met attributen van de Vrouw van de Apocalyps: 12-sterrige kroon, slang, maan en kruisstaf. Geplaatst op een arduinen sokkel, met inscriptie: "ARDOOIE/ AAN MARIA". Gelegen ten noorden van de straat, ongeveer op het hoogste punt van de Doornberg, schuin tegenover de vroegere molensite, binnen een bloemperkje omgeven door grind.

Inscriptie op de oorspronkelijke sokkel, verdwenen bij verplaatsing: "MOEDER, ZEGEN ARDOOIE".

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin