• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Hoeve, bestaande uit 20ste-eeuwse bestanddelen, gelegen op oudere site van herberg "Rysselende".

Bebouwing weergegeven op de Ferrariskaart (1770-1778). Vermelding op primitief kadasterplan (1817): "Ryssel lende Cabaret". Er wordt een woning/ herberg weergegeven met ten noorden aangebouwd landgebouw en ten zuiden aangebouwde brouwerij. Rond 1830 wordt de weduwe van landbouwer Ignaes Vanneste als eigenaar vermeld. In de tweede helft van de 19de eeuw is het goed eigendom van de Gentse Helena Delbecque, de brouwerij wordt nog slechts als landgebouw vermeld. Op oude postkaarten (circa 1900) weergegeven als een centraal hoog eenlaags woonhuis/ herberg, met ten zuiden een landgebouw (schuur en stallen) onder lagere nok, ten noorden een woning onder lagere nok. In 1929 worden in opdracht van landbouwer Robert Demeulenaere-Verhelst de oude gebouwen afgebroken en wordt op de plaats daarvan een langgerekt landgebouw opgetrokken, met haaks daarop ten westen een tweede landgebouw. Ten noorden van het erf wordt een nieuwe woning opgetrokken. In 1941 wordt, vermoedelijk naar aanleiding van een verbreding van de Pittemsesteenweg, het zuidelijke deel van het langgerekte landgebouw afgebroken en verbonden met de westelijke vleugel, zodat een stal op L-vormig grondplan ontstaat. Ten noordwesten verschijnen twee nieuwe nutsgebouwen (vermoedelijk regularisatie van oudere volumes).

Losstaande roodbakstenen hoevegebouwen rondom een erf in losse verharding, toegankelijk via deels gekasseide erfopritten langs de Pittemsestraat en de Brugsebaan. Ten noordoosten van het erf het boerenhuis, een dubbelhuis van twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met Brugsebaan). Witbakstenen banden, korfbogige muuropeningen met bewaard houtwerk (schuif- en T-ramen). Voorgevel (zijde Brugsebaan) van vijf traveeën, onder meer met driezijdige erker en toegankelijk via een paadje met ijzeren hek. Ten zuiden van het erf, op de hoek van de twee steenwegen, een landgebouw op L-vormig grondplan, onder zadeldak in mechanische pannen (op oostelijke vleugel zwartgeglazuurd), ingericht als stal met stalvensters onder betonlateien, gedichte poortopening. Oostelijke vleugel mogelijk restant van oudere bebouwing, met bouwnaad en kleine metalen stalvensters.

Overige hoevegebouwen ten noordwesten van het erf, geclusterd onder diverse nokken, in rode baksteenbouw onder schild- en zadeldakjes, gewijzigde muuropeningen. Ten noorden van de hoeve strekt zich een voormalige huisweide uit, omgeven door meidoornhaag.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1879/61, 1929/20, 1941/22.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin