erfgoedobject

Dorpswoning met achterliggende vlasfabriek

bouwkundig element
ID
207985
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207985

Juridische gevolgen

Beschrijving

Woning uit het laatste kwart van de 19de eeuw, met achtergelegen vlasfabriek uit het interbellum.

Op de plaats van de huidige woning komt reeds in het begin van de 19de eeuw bebouwing voor, haaks op de weg georiënteerd (zie primitief kadasterplan, 1817). In 1858 wordt daaraan een cichorei-ast toegevoegd, in opdracht van landbouwers Joseph en Ivo Van Canneyt. In 1888 wordt in opdracht van de gebroeders Depuydt, handelaars uit Roeselare, het huis volledig heropgebouwd, parallel met de openbare weg. In 1939 is de woning eigendom van André Vanhaecke, die er een achterliggende vlasfabriek laat optrekken. In een inventaris uit 1941 wordt de site vermeld met een warmwaterroterij met acht rootkamers en één zwingelturbine.

Woonhuis van één bouwlaag en vijf traveeën in donkerrode baksteenbouw onder zadeldak in mechanische pannen (nok parallel met straat). Vernieuwde kroonlijst. Waterlijst in oranjerode baksteen. Gevels met licht verdiepte muurvelden. Ronde gevelankers met opschrift: "DPF/ 1888/ ABR". Getoogde deuropening waarboven tekstkader, nieuwe deur. Vensteropeningen met latere betonlateien, houten schuiframen. Zijgevels met oculi tegenaan de straatgevel. Oostelijke zijgevel met drie rondbogige zoldervensters, achterliggende opkamer; westelijke zijgevel met rondbogige laaddeur in baksteenomlijsting. Achteraanbouw met toegevoegd driezijdig erkertje uit het midden van de 20ste eeuw.

Achterliggende bakstenen loods uit de tweede helft van de 20ste eeuw. Ten zuiden de vlasfabriek bestaande uit aaneengebouwde roterij en zwingelarij. Roterijgedeelte in betonbouw bestaande uit drie (oost) en vijf (west) rootkamers, ijzeren schuifdeuren verdwenen. Zwingelarij in lichtrode baksteenbouw (betonskelet), onder platte betonnen bedaking, dito lateien boven de raam-, deur- en poortopeningen, metalen deuren en schuifpoorten. Conische bakstenen fabrieksschouw.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1859/4, 1889/20, 1939/27.
  • Onze vlasvezelbereidingsnijverheid. Jaarboek 1941. Textielcentrale, Kortrijk, Kortrijk, 1941, p. 20.

Bron: SANTY P. & BOONE B., met medewerking van CALLAERT G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie, deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning met achterliggende vlasfabriek [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/207985 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.