erfgoedobject

Hotel Claeys-De Cock

bouwkundig element
ID: 20800   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20800

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hotel Claeys-De Cock
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Zogenaamd "Hotel Claeys-De Cock". Herenhuis van vijf traveeën en drie bouwlagen afgedekt met schilddak (pannen), huidige gevel 1828 te dateren met behoud van poort van 1827 naar ontwerp van J.B. Van de Cappelle. Onderkelderd. Gemarkeerd door hoekrisalieten en rechthoekige nissen waarin de middentraveeën gevat zijn. Begane grond verlevendigd met bossage. Bel-etage benadrukt door kroonlijst op consoles boven de vensters van de risalieten en de latere erker op de middentravee, geflankeerd door ijzeren balkons. Laat-classicistische rechthoekige deur: arduinen pilasters met eenvoudig hoofdgestel. Typische gevelbekroning door middel van entablement met gelede architraaf, rozetten op fries en kroonlijst op klossen.

Aan de tuinzijde U-vormig uitgebouwd. Haakse aanbouwen van twee bouwlagen onder schilddak (pannen), uit de eerste helft van de 19de eeuw. Bepleisterde lijstgevels met beluikte rechthoekige vensters. Rechts voormalig wagenhuis, op de begane grond geritmeerd door rondboogarcade. Fraai veelhoekig, bepleisterd aanbouwsel in de linkerhoek. Twee bouwlagen hoog afgedekt met platdak. Geritmeerd door de superpositie van geblokte en Ionische pilastertjes. Rondboogvensters met boogomlijsting voorzien van sluitsteen rustend op pilastertjes. Op begane grond getoogde deuren en blinde, omlijste oculi. Deur in linkeraanbouw toegankelijk via trap en houten portiekje. Een dubbele bordestrap afgezet met balustrades leidt van het terras naar de tuin, afhellend naar de Leie.

  • Stadsarchief Gent, Bouwaanvragen particuliere woningen, G.12, 1827//2762, 1828//2769.

Bron     : Bogaert C., Lanclus K. & Verbeeck M. met medewerking van Linters A. 1979: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Gent, Bouwen door de eeuwen heen  in Vlaanderen 4NB Z-W, Brussel - Gent.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  : 1979


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Hotel Claeys-De Cock [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/20800 (Geraadpleegd op 06-12-2020)