Dokterswoning naar ontwerp van G. Baines

Beschrijving

Dokterwoning gebouwd in 1964 naar een ontwerp van Georges Baines en geïnspireerd op de Scandinavische stijl. De bijhorende tuin werd ontworpen in dezelfde periode door J. Wirtz. In de jaren ’70 werd een deel van de binnentuin opgeofferd voor de bouw van een schildersatelier, eveneens naar ontwerp van Baines.

Witgeschilderde baksteenbouw met gesloten karakter naar de straatkant en opengewerkt naar de tuin toe. Het geheel wordt voorafgegaan door een voortuin en afgeboord door een zeer laag bakstenen muurtje. De woning is opgebouwd uit verspringende aan elkaar gekoppelde bouwvolumes onder licht hellend zadel- of lessenaarsdak bekleed met leien en wordt gekenmerkt door rechthoekige muuropeningen. Witte beschildering, licht hellende daken en rechthoekige muuropeningen zijn typische kenmerken voor de architectuur die toen in Scandinavische landen werd toegepast op de woningbouw waarbij er invloeden zijn van het modernisme maar nog een lichte verwijzing is naar de traditionele bouwkunst, zie het werk van architecten als Aalto en Jacobsen. De verspringende bouwvolumes creëerden een binnentuin naar de straatkant toe waar een vrij zeldzame knekelboom staat.

Baines werkte al van in zijn beginperiode(jaren 50) met gekoppelde bouwvolumes die de relatie weerspiegelden tussen het gemeenschappelijke gezinsleven enerzijds en het privéleven van de individuele gezinsleden anderzijds, duidelijk geïllustreerd in deze woning. De dokterspraktijk ligt aan de straatkant in een afzonderlijk volume, terwijl de keuken en L-vormige woonruimte zich rond de tuin situeren. Baines leverde ook hier een totaalconcept, het interieur werd niet door hem ontworpen maar hij zorgde wel voor de inrichting die grotendeels is bewaard: authentieke Fins geïnspireerde keuken, dokterspraktijk met meubilair van firma De Coene uit Kortrijk, badkamer met pastelgekleurde geëmailleerde tegels, slaapkamer met prachtig uitgewerkte dressing voorzien van verwarmingssysteem…. Op de eerste verdieping is aan de straatzijde een gang over de hele breedte van het huis die toegang heeft op de badkamer en slaapruimtes die verlicht wordt door een venster register met een eigentijds verluchtingssysteem. Oorspronkelijk alarmsysteem nog aanwezig.

Het tuinontwerp met gazon, botanische en veredelde rozen, vaste planten, bloeiende, herftsverkleurende en wintergroene heesters en naar de buitenkant van de tuin ook bomen is een representatief voorbeeld van het vroeg werk van Jacques Wirtz. Hij plaatste haaks op elkaar steunwanden in spoorwegbiels verbonden door aflopende taluds naar een verlaagd gazon. De tuin is gedeeltelijk bewaard.

• Mondelinge informatie verstrekt door de eigenaar op 29/01/2010.
  • FRAMPTON, K., STRAUVEN, F., GÛBLER, J., VERPOEST, L., Georges Baines, Gent, 2006, p. 26-27.