erfgoedobject

Herberg met achtergelegen bolletra

bouwkundig element
ID
208006
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208006

Juridische gevolgen

Beschrijving

"Café OPCD", voormalige herberg "Schuttershof", met achtergelegen bolletra.

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt een volume haaks op de weg afgebeeld. In 1875 wordt de woning vergroot door een bijbouw aan straatzijde, op dat ogenblik eigendom van het Bureel van Weldadigheid en Karel d'Haeyaert, bij kadaster gekend als koopman in gist uit Ardooie. In 1904 is het pand eigendom van brouwer Cyriel Vanden Bussche, die het woonhuis met enkele zuidelijke traveeën vergroot, de achteraanbouw uitbreidt en een achtergelegen "boltraag" laat aanleggen.

Roodbakstenen volume van twee bouwlagen en zes traveeën op L-vormig grondplan, onder zadeldak in Vlaamse pannen (nok parallel met straat). Paarsgeschilderde straatgevel, geprofileerde houten kroonlijst op klossen, gecementeerde plint. Linkerdeel van vier traveeën met rechthoekige muuropeningen onder strek, geknikt rechterdeel met twee gedichte getoogde muuropeningen en vernieuwde voormalige poortdoorgang. Lagere haakse achterbouw in lichtrode baksteen op oudere sokkel, met opkamertje en keldervenster. Langwerpig volume van open bolletra onder lessenaarsdak, later dichtgemaakt in assesteen.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1875/7, 1905/38.

 

  • DECLERCK G., Boldershistoriek van Ardooie, in Jaarboek van de heemkundige kring Ardooie-Koolskamp, jg. 1, 2005, p. 45-48.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Herberg met achtergelegen bolletra [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208006 (Geraadpleegd op 23-06-2021)