erfgoedobject

Bedrijfswoning van houtzagerij

bouwkundig element
ID
208013
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208013

Juridische gevolgen

Beschrijving

Bedrijfswoning van houtzagerij de Mûelenaere, opgericht in 1911-1912 in opdracht van Eugeen de Mûelenaere, naar ontwerp van de Ardooise architect Octave Devos (†1956), leerling van Sint-Lucas te Gent. Op het achtergelegen perceel dat uitkomt op de Eekhoutstraat, wordt een "stoomhoutzagerij" opgericht. Het bedrijf wordt nog steeds voortgezet als "Houthandel en Zagerij de Mûelenaere B.V.B.A.", met ateliers in de Eekhoutstraat.

Hoofdvolume in lichtrode baksteen van drie traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak in zwartgeglazuurde mechanische pannen (nok parallel met straat). Geprofileerde houten kroonlijst. Rijkelijk gebruik van arduin voor de lateien, plint, consoles, waterlijst, onderdorpels, dek-, sluit- en aanzetstenen.

Schouderboogvormige muuropeningen (hoekblokken met peerkraalmotief) met bewaard schrijnwerk. Rondbogige deuropening met bewaarde houten voordeur met drieledige beglazing en ijzeren hekwerk, rechts een ijzeren voetschraper. Aan weerszijden rechte keldervensters. Links een bijbouw, voormalig magazijn en doorgang tot de achterlegen (verdwenen) houtzagerij, in donkerrode baksteen van twee bouwlagen onder zadeldak in rode mechanische pannen (lagere nok). Vernieuwde brede poort onder ijzeren latei met I-profiel, waarboven drie muuropeningen onder dito ijzeren latei. Vernieuwd schrijnwerk. Zelfde kroonlijst.

Achtergevel lichtgrijs geschilderd, vernieuwd schrijnwerk. Begane grond met vernieuwde muuropeningen.

Interieurindeling licht gewijzigd. Bewaarde elementen als plankenvloeren, plafondafwerking met lijstwerk en rozetten, trap en binnendeuren.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1912/10.

Bron     : Santy P. & Boone B., met medewerking van Callaert G. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Ardooie met deelgemeente Koolskamp, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL44, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Boone, Benjamin, Santy, Pieter
Datum  : 2010


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Bedrijfswoning van houtzagerij [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208013 (Geraadpleegd op 23-06-2021)