Veehandelaarswoning

Voormalige veehandelaarwoning, nu in gebruik als opslagplaats bij slagerswinkel.

Aan drie zijden vrijstaand hoekhuis ingeplant aan wegsplitsing van Veerstraat tussen het dorpscentrum en de Schelde. Zuidwestelijk gerichte voorgevel aan de hoofdweg van Uitbergen naar Wichelen via de nieuwe Scheldebrug; achtergevel aan het oud tracé van de Veerstraat tot het vroegere brugwachterhuis aan de verdwenen oude Scheldebrug. Neoclassicistisch getint burgerhuis met noordwestelijke zijgevel uitgewerkt tot voornaamste zichtgevel gericht naar het dorpsplein en voorzien van gevelopschrift "Anno 1684" boven centraal omlijst uithangteken in de vorm van runderkop in lauwerkrans. Voorheen een volledig vrijstaand huis, volgens het kadasterarchief in 1905-1906 aangekocht door veekoopman G. Blancquaert – Buyle en zijdelings uitgebreid met een landgebouw en nog vergrootte in 1933 (later vernieuwde slagerij). Vermoedelijk liet deze eigenaar tevens het buitenaanzicht van de woning enigszins aanpassen.

Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (kunstleien), waarvan de verankeringen, de resten van muurvlechtingen in de bakstenen top van de zuidoostelijke zijpuntgevel met zoldervenster voorzien van sponning en luikduimen, getuigen van een oude constructie. Geschilderde en gepleisterde gevels, deels uitgevoerd met horizontale banden, en voorzien van merendeels vlak omlijste rechthoekige muuropeningen op hardstenen lekdorpel. Voorgevel uitgewerkt tot lijstgevel met schijnvoegen, vensters deels met behouden luiken. Centrale deur onder leien luifel op decoratieve ijzeren schoren. Opvallende schermgevel van linker zijgevel met lagere derde bouwlaag en begrensd door imitatie hoekkettingen. Gevelbekroning door driehoekig fronton met tandlijsten en blinde oculus. Vensters verrijkt met lekdrempelversiering en sluitsteen met diamantkop. Brede middenpenant met diverse gevelornamentiek in paneelvorm met onder meer uithangteken en jaaropschrift. Achtergevel met keldergat in de plint, blinde pui en twee bovenvensters. Houten kroonlijst op modillons.

Auteurs: Verbeeck, Mieke