Kapel Onze-Lieve-Vrouw

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Onze-Lieve-Vrouw

Beschrijving

Ook wel "de nieuwe kapel van Zuudhove" genoemd. Omringd door plantsoen met berken. In 1977 gebouwd ter vervanging van de oude kapel die in 1976 omver gereden was. De vroegere inplanting van de kapel was op de hoek van de Ichtegemstraat en de Belhuttebaan, deze kapel werd ook wel "Beuselincks kapelletje" genoemd naar een pachter van "Zuudhove" (tot begin 20ste eeuw). Het jaartal 1705 in het actuele interieur van de kapel verwijst naar de oudste vermelding van de kapel in de Ommeloperkaart van 1705-1711. De kapel was gelegen aan het noordeinde van de "Casteeldreve" (de huidige Belhuttebaan), midden de Oosthof- en Zuidhoflenen (de kapel behoorde toe aan het "Zuidhof"). De kapel is al vermeld in de ommeloperkaart van 1705-1711, het was toen al een Mariakapel. Aanduiding van de kapel op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De oude kapel was al eens vervangen in 1930 door een kapel naar ontwerp van architect Willem Nolf (Torhout). Het oude rococoaltaar werd bij de herbouw van 1977 niet behouden.

Rode baksteenbouw onder zadeldak (mechanische pannen). Rondboogportaal, waarboven het wapenschild van "Zuudhove". Roodbakstenen interieur met eenvoudig altaar met beeld Onze-Lieve-Vrouw met Kind en dito bas-reliëf door Lucien Hongenae. Twee cartouches met jaartallen "1705" en "30 APRIL 1950".

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • DEGRYSE H., Cahier over kapelletjes, s.d., documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.
  • DEREEPER T., Over de heerlijkheid Zuudhove, in Spaenhiers. Jaarboek, jg. 3, 1995, p. 41-43.
  • Ken uw dorp (jaren 1970), documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.
  • SEYS R., Koekelare, gisteren en op de drempel van morgen. Een verzameling foto's, prentkaarten en tekeningen, met beknopte historische en andere toelichtingen, Sint-Niklaas, 1987, p. 39.

Auteurs: Vanneste, Pol