Neoclassicistische dorpswoning

Beschrijving

Neoclassicistische woning, opgetrokken rond 1865 voor bakker Theodore Bubbe. In diezelfde periode wordt ook de weg rechtgetrokken en verbreed. In 1878 is het pand eigendom van steenbakker Henri Vereecke uit Ardooie en van J. De Kerckhove-Denaeyere uit Gent, die het geheel laten vergroten en indelen in twee woningen.

Rechterdeel van voormalig samenstel met nummer 68. Enkelhuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder half schilddak in mechanische pannen. Gepleisterde en geschilderde lijstgevel, begane grond met horizontale imitatievoeg, verdieping met geriemde omlijstingen en spiegels onder de kroonlijst. Omkaste kroonlijst steunende op figuratieve modillons. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde hoeken, thans verlaagd en voorzien van nieuw schrijnwerk. Blind venster boven de deur.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Ardooie, 1865/7, 1878/10.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin