erfgoedobject

Herberg De Vos

bouwkundig element
ID
208033
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208033

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herberg De Vos
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

"HERBERG DE VOS", zie inscriptie in puilijst. Het huidige volume is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Circa 1835 is Pieter Proot, landbouwer uit Koekelare, eigenaar. In 1850 wordt het pand aan de westzijde uitgebreid. In 1933 - eigenaar is dan Dewilde-Casier, koopman uit Koekelare - wordt een achterliggend nutsgebouw gebouwd en wordt het huis vergroot. In 1941 wordt het huis nogmaals vergroot. Het huidige uitzicht van de herberg dateert wellicht uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Volume van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Rode baksteenbouw boven plint in baksteenimitatie. Gebruik van gele baksteen voor banden en strekken. Op de begane grond, bewaarde schuiframen. In de halve verdieping, vernieuwd houtwerk.

Bewaarde interieurelementen: cementtegelvloer, eenvoudig schouwtje, lijstwerk in de vorm van een rozet, paneeldeuren met bewaard hang- en sluitwerk.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1850/51,1933/51, 1941/15.

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het schrijnwerk is volledig vernieuwd. 

  • Informatie meegedeeld door IOED Polderrand (30 november 2022).
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Herberg De Vos [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208033 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.