Kapel Heilig Hart

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kapel Heilig Hart

Beschrijving

De kapel is oorspronkelijk in 1923 gebouwd aan de erftoegang van de hoeve nummer 6, na een belofte tijdens de Eerste Wereldoorlog. De kapel wordt in 1954 herbouwd, daar de oude kapel op slechte funderingen gebouwd was. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) is een kapel weergegeven bij de erfoprit die leidt naar een dieperin gelegen hoeve (nummer 8).

Kapel op rechthoekige plattegrond, gelegen in de weide voor de hoeve. Bruine baksteenbouw onder zadeldak (zwarte mechanische pannen). Straatgevel: spitsboognis in een omlijsting van rode baksteen, steen met tekst "KOMT ALLEN TOT MIJ", ijzeren kruisbekroning.

Het interieur is uitgewerkt in baksteen met geaccentueerde voeg. Bidruimte met bidbanken. Altaar gevat in rondboognis in een roodbakstenen omlijsting, ijzeren hekwerk. Beeld Heilig Hart van Jezus.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • DEGRYSE H., Cahier over kapelletjes, s.d., documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.
  • Kapel aan Brugsche Heirweg te Koekelare wederopgebouwd en ingewijd, in Het Volk, 14 november 1954.

Auteurs: Vanneste, Pol