d'Houtlandhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed d'Houtlandhoeve

Beschrijving

Benaming (zie naambord) van de jaren 1990 wanneer de hoeve ingericht was als restaurant. Gelegen in een bocht van de weg, nieuwe erfpijlers en ijzeren hekken. Erf met grasperk, armpomp voor het huis.

De hoevesite is als dusdanig reeds aangeduid op de ommeloperkaart van 1705-1711. Op het primitief kadasterplan (circa 1835) zijn het huidige boerenhuis, het bakhuis en de schuur reeds in kern aangegeven, in een U-vormige opstelling. Er was een boomgaard en een moestuin. Circa 1835 is de hoeve eigendom van Désiré Depeneranda-Defranchimont uit Nederoverheembeek-Laken. In 1931 wordt volgens het kadaster het boerenhuis westwaarts uitgebreid met een stalling. Minimaal sinds de jaren 1930 is het huis in gebruik als tweewoonst. In 1953 wordt de schuur uitgebreid.

Witgeschilderde baksteenbouw boven gepekte plint. Ten noorden van het erf, boerenhuis met 17de- of 18de-eeuwse kern, zie bewaarde interieurelementen. Volume van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode mechanische pannen). Venstertjes in de halve verdieping gedicht, rechts opkamervenster, links verbouwd stalgedeelte. Getoogde muuropeningen onder strek. Bewaarde interieurelementen: samengestelde balkenlagen met moer- en kinderbalken, geprofileerde 17de- of 18de-eeuwse balksloffen. Bewaarde witgekalkte kelder onder bakstenen tongewelf.

Ten oosten van het erf, bakhuis van het tweeledige type, met kern uit de eerste helft van de 19de eeuw. Vrij groot volume onder zadeldaken (rode Vlaamse pannen), uitkragende baksteenfries, omvang (zie geïncorporeerd nutsgebouw). Rechthoekige muuropeningen onder strek, grotendeels vernieuwd houtwerk. Bewaarde schouw met ovenmond, het eigenlijke ovengedeelte is recent gereconstrueerd.

Ten zuiden van het erf, dwarsschuur met geïncorporeerd wagenhuis, onder zadeldak (rode mechanische pannen). Hoge rechthoekige schuurpoort met klinket, lagere wagenhuispoort (recent met glas ingevuld), getoogd deurtje, mogelijk van aardappelkelder. Het linker schuurgedeelte is verbouwd met aangepaste muuropeningen.

• Archief Ruimtelijke Ordening West-Vlaanderen - Onroerend Erfgoed, Levend archief.
  • HEUS J. e.a., Erfgoeddag Koekelare, zondag 17 april 2005 Houtlandhoeve, Koekelare, 2005.