• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve waarvan de constellatie grotendeels teruggaat tot het primitief kadasterplan (circa 1835, eigenares is dan weduwe Theodor Vanmoorsele uit Antwerpen) en de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). Ten westen van de hoeve, nieuw huis uit de laatste decennia van de 20ste eeuw. De hoeve is omgeven door recente landbouwloodsen. Op de Ferrariskaart van 1770-1778 erf met losstaand bestanddeel en ten zuiden daarvan omwalde site met boerenhuis. De oudere kern van het boerenhuis gaat wellicht tot deze omwalde site terug.

Op het primitief plan en op de atlas is aan de straat een erf (een ruim perceel met boomgaard) met twee parallelle nutsgebouwen (onder meer een bakhuis) aangeduid, en ten zuiden daarvan een huis, L-vormige plattegrond door het aangebouwd (nu verdwenen) landgebouw. Ten zuiden van het huis een bijkomend boomgaardperceel en een "hof". Circa 1864 uitbreiding van het woonhuis aan de westzijde. Blijkens de mutatie van 1911 (meer dan 8 jaar voordien) vergroting van het huis door koopman uit Wingene. Eveneens bouw van een bakhuis achter het huis en afbraak van het bakhuis op het erf. In 1945 bouw van een "hoenderhok" op aanpalend perceel.

Gekiezeld erf met dwarsschuur ten noorden en stalling ten zuiden. Verankerde bakstenen volumes onder zadeldaken (rode mechanische pannen), daterend uit de eerste helft van de 19de eeuw.

Roodbakstenen dwarsschuur: erfgevel met hoge schuurpoort en twee getoogde wagenhuispoorten, achtergevel met zelfde doch dichtgemetselde muuropeningen, rechter zijgevel met getoogd laadluik.

Geelbakstenen kortere stalling met brede dakoverstek op klossen.

Het boerenhuis, ten zuiden van de nutsgebouwen en haaks erop, bewaart een verbouwd 19de-eeuws gedeelte en een oudere 17de- of 18de-eeuwse kern. Het gedeelte uit de eerste helft van de 19de eeuw is opgetrokken in rode baksteen, met decoratief gebruik van gele baksteen voor de muurkettingen en de omlijstingen van de dichtgemetselde licht getoogde muuropeningen. Het oudere huisgedeelte bewaart een geelbakstenen zijgevel met steunberen en een getoogd venster met bewaard houtwerk.

Achter het boerenhuis, bewaard tweeledig bakhuis onder zadeldak van rode pannen (ovenhuisje afgebroken), van circa 1903.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1864/83, 1889/46, 1911/112, 1945/29.

Auteurs: Vanneste, Pol

Aanvullende informatie

De schuur ten noorden en de stal ten zuiden werden gesloopt. De boerenwoning en het bakhuis bleven bewaard. Het schrijnwerk werd vernieuwd.

• Informatie verkregen van de Intergemeentelijke Onroerenderfgoeddienst Polderrand (18 november 2018, 30 november 2022).