• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Achteringelegen kleine hoeve, in 1952 gerenoveerd.

De hoeve is als dusdanig reeds aangeduid op het primitief kadasterplan (circa 1835), gelegen in de vallei van de Westbeek: boerenhuis met drie landgebouwen gelegen in een boomgaard, moestuin ten noordoosten van het huis. De eigenaar is in 1835 "d’Aremberg hertog, Brussel".

Het kadaster registreert in 1911 dat meer dan 30 jaar daarvoor het boerenhuis werd verbreed en dat er een bakhuis werd bijgebouwd. In 1911 worden de twee landgebouwen afgebroken, het boerenhuis en het bakhuis blijven bewaard (erfpachter en eigenaar van het gebouw is "Dewilde Alexander, werkman, Couckelaere", "D’ Aremberg Hunyady weduwe karel, eigenares, Brussel" is verpachtster. In 1942 registreert het kadaster dat vóór 1932 een landgebouw werd bijgebouwd.

Een foto van vóór de verbouwing van 1952 toont een laag huis onder schilddak (zeker aan de linker zijde) met strobedekking en dakoverstek met Vlaamse pannen); twee opkamervensters met bolkozijnen met luiken.

Anno 2009: witgeschilderde baksteenbouw onder zadeldak (rode mechanische pannen), verhoogd bij de renovatie. Het houtwerk met roedeverdeling en luiken van de opkamer is geïnspireerd op de bolkozijnen van het oude huis. In het interieur is de samengestelde balkenlaag met moer- en kinderbalken bewaard, moerbalk met 18de-eeuwse (?) slof.

Bewaard witgeschilderd bakhuis van het tweeledige type, zadeldaken (rode mechanische pannen).

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1911/31 (plus de 30 ans), 1912/7, 1942/33.

Auteurs: Vanneste, Pol