erfgoedobject

Hoeve

bouwkundig element
ID
208045
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208045

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

De achterin gelegen hoeve is vermoedelijk nog niet aangeduid op de Ferrariskaart (1770-1778), maar wel op de Atlas der Buurtwegen (circa 1846). De Atlas toont een achterin gelegen hoeve met een L-vormige opstelling van het boerenhuis en het nutsgebouw. Een kwart cirkelvorm in de perceelstructuur wijst mogelijk op een cirkelvormige omwalling. Ten westen van de hoeve is op de atlas ook nog een rechthoekige omwalling (zonder bebouwing bewaard).

Ten noorden van het deels gekasseide erf, boerenhuis uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gecementeerde en witgeschilderde baksteenbouw van anderhalve bouwlaag onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Enkel de erfgevel is bewaard (elders aanbouwen of nieuw parement), rechts twee opkamertraveeën, links geïncorporeerde (paarden?)stalling. Getoogde muuropeningen, ook venstertjes in de halve verdieping. Bij de opkamervensters, bewaard houtwerk met kruisindeling en grote roedeverdeling.

Ten westen van het erf, nutsgebouw uit de eerste helft van de 19de eeuw. Gele baksteenbouw onder zadeldak (golfplaten).


Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208045 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.