Kapel Onze-Lieve-Vrouw van de Zeven Weeën

Beschrijving

Ook zogenaamd "landkapel Ter Venne". De kapel is gebouwd in 1920 door de familie Demaeght, uit dank voor 'bescherming tijdens de Eerste Wereldoorlog'.

Roodbakstenen kapel onder zadeldak (donkere mechanische pannen), gevat tussen aandaken. De straatgevel is strak geritmeerd door middel van hoeklisenen die verder lopen langs het gevelveld, ijzeren kruisbekroning. Spitsbogige toegang tot de kapel, erboven driehoekige gevelsteen, in de zijgevels spitsboogvenstertjes.

Interieur. De bidruimte met muurbanken is van het altaar gescheiden door een ijzeren hekwerk. Op het benedenstuk van het altaar is een kelk met Heilige Hostie tegen een lichtblauwe achtergrond geschilderd. Op het altaar, diverse heiligenbeelden, onder meer van de Heilige Antonius abt, beschermer van het vee. Het plafond is afgeslagen met platen.

• DEGRANDE V., Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen. Gemeente Koekelare, in Inventaris van de kapellen in West-Vlaanderen, Assebroek, 2005, s.p.
  • DEGRYSE H., Cahier over kapelletjes, s.d., documentatie in map 02B-01F Koekelare diversen 4, documentatiecentrum Spaenhiers.

Auteurs: Vanneste, Pol