Boerenhuis van 1760

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis van 1760

Beschrijving

Boerenhuis met datering "1760" in de zijgevel (jaarankers) en op een balk in huis. De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778, met drie losse bestanddelen rondom het erf. De overige erfgebouwen zijn niet meer bewaard. Centraal op het erf, bewaard witgeschilderd bakstenen hondenhok in conische vorm.

Gele verankerde baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), geknikte dakoverstek. De scherpe dakhelling wijst op de 18de-eeuwse datering van het pand. Linker zijgevel met aandak en vlechtingen, jaarankers "1760". Erfgevel gecementeerd met schijnvoegen. Mogelijk oorspronkelijk tweewoonst (zie twee deuren). Rechthoekige en getoogde muuropeningen met bewaard witgeschilderd houtwerk: links venster met T-indeling en grote roedeverdeling, rechts venster met kruisindeling en kleine roedeverdeling in de bovenlichten, luiken. Onderdorpels in grijs gesmoorde klompjes. Rechts aansluitend lagere stalling, in de tweede helft van de 20ste eeuw loods voorgebouwd.

Bewaarde interieurelementen: samengestelde balkenlagen van moer- en kinderbalken, moerbalken met geprofileerde balksloffen, datering "1760".

Anno 2009, in gebruik als opslagruimte.

Auteurs: Vanneste, Pol