Historische hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Historische hoeve

Beschrijving

Restant van historische hoeve, in het boerenhuis jaarankers "1770". Vormt historisch een geheel met de naastgelegen hoeve op Corduaweg nummer 3.

De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778, op het primitief kadasterplan (circa 1835) en op de Atlas der Buurtwegen van circa 1846.

Bij de opmaak van het primitief plan is Jacques Serruys uit Oostende eigenaar: weergave van een boerenhuis met een landgebouw, gelegen binnen een ruim perceel met boomgaard. Dit komt overeen met de situatie op de Ferrariskaart, met als enige verschil dat de boomgaardsite ten noorden nog afgeboord is met een omwalling. Volgens de mutatie van 1889 wordt het boomgaardperceel ingeperkt, het boerenhuis vergroot en het oude landgebouw afgebroken en vervangen door een nieuw. In 1911 (Eduard Jean, griffier, Oostende is dan eigenaar) wordt het landgebouw herbouwd. Ook aan het huis worden enkele wijzigingen doorgevoerd. Circa 1942 wordt in het verlengde van het bestaande landgebouw een hangar opgetrokken.

Ten noorden van het erf, oud boerenhuis met jaarankers "1770". Links hiervan is in het laatste kwart van de 20ste eeuw een nieuw boerenhuis gebouwd. Witgeschilderde verankerde baksteenbouw boven gepekte plint, gevat onder zadeldak (rode mechanische pannen). De lage rechthoekige muuropeningen links en rechts van de hogere deur verwijzen naar de vroegere bolkozijnen met luiken, zoals nog aanwezig in de jaren 1950.

Ten noordwesten van het erf, in het verlengde van het huis, dwarsschuur van circa 1911. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Dichtgemetselde hoge schuurpoort.

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1889/7, 1911/41, 1942/44.
  • DE GRYSE H., Wedstrijd tusschen de landelijke gemeenten van het arrondissement Veurne-Diksmuide, s.l., 1952 (fotobijlage).

Auteurs: Vanneste, Pol