Hoeve Heerlijkheid van Cordua

Beschrijving

Genoemd naar de Corduaheerlijkheid, zie naamsteen van blauwe hardsteen boven de deur. Vormt historisch een geheel met de naastgelegen hoeve op Corduaweg nummer 1.

De site is als dusdanig reeds aangeduid op de Ferrariskaart van 1770-1778: een nog deels omwalde opperhofsite ten noorden en een neerhof ten zuiden. Vrijstaande bestanddelen. Ten noorden de site loopt een dreef die stopt in de akkers (op het primitief kadasterplan van circa 1835 loopt deze dreef uit op de huidige Sint-Maartensbeek). Wellicht kan deze site gelijkgesteld worden aan deze die beschreven wordt in de ommeloperkaart van 1705-1711 "(…) dhofstede daer Jan Savelant woont met de bewalde hofstede de mote ende nederhove van suuden oosten ende van noorden al mechghemeten synde tsaemen een bynaer viercante plaetse, commende mette suutsyde inden voornomden dossewech, jegens synen coutere groot 1 ghemet 1 lijn 18 roeden".

Bij de opmaak van het primitief kadasterplan (circa 1835) is Vanoutrijve d'Ydewalle uit Brugge eigenaar. Op dat moment is de omwalling ten noorden van het huis reeds verdwenen, maar de structuur van opperhof en neerhof is wel bewaard in twee aparte boomgaardpercelen. Op het neerhof, vier grote en één klein landgebouw. Ten westen van het neerhof, een grote "hof". Bij de mutatie van 1889 (Ireneus Peers de Nieulant, eigenaar uit Oostkamp) wordt één van de bestaande landgebouwen vergroot tot de huidige stalling aan de westzijde van het erf, het nutsgebouw ten oosten van het erf wordt afgebroken, tussen het huis en de stalling wordt het bakhuis gebouwd. In 1912 (sic) (Reimond Pecsteen, eigenaar uit Oostkamp) wordt het boerenhuis volledig gereconstrueerd. Circa 1942 wordt ten westen van de stalling een hangar opgetrokken.

Ten noorden van het erf, boerenhuis in verankerde gele baksteen. Volgens het kadaster is dit huis volledig herbouwd circa 1912. Vanuit de structuur van het huis (opkamer links en anderhalve verdieping) en vanuit interieurelementen kan echter vermoed worden dat er toen enkel een nieuw parement geplaatst werd. Het licht stijgende reliëf van het grasperk wijst nog op de oude omwalde opperhofstructuur.

Twee opkamertraveeën + vijf traveeën onder zadeldak (rode Vlaamse pannen). Getoogde muuropeningen onder strek. Deels bewaard houtwerk met T-indeling en grote roedeverdeling, luiken.

Links van het huis, aanbouw in rode baksteen onder lessenaarsdak. Mijterbogige opening voor kippen. Deels bewaard interieur: samengestelde balkenlagen van moer- en kinderbalken, geprofileerde balksloffen met X-motief. Ten zuidwesten van het erf, bakhuis van circa 1889. Rode baksteenbouw onder zadeldak (rode Vlaamse pannen), lager ovenhuisje. Bewaard bolkozijn met kleine roedeverdeling.

Haaks op het bakhuis, lage bietenkelder onder zadeldak.

Ten westen van het erf, de lange stalling. Verbouwde erfgevel. In de rechter zijgevel anker "6", volgens literatuur voorheen "(1)677".

• Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1889/7, 1913/23, 1914/ 17,1942/ 44.
  • DE GRYSE H., Wedstrijd tusschen de landelijke gemeenten van het arrondissement Veurne-Diksmuide, s.l., 1952 (fotobijlage).
  • Spaenhiers vzw (plaatsnaamkunde), geraadpleegd 03/08/2010.

Auteurs: Vanneste, Pol