erfgoedobject

Handelspand

bouwkundig element
ID
208057
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208057
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Handelspand
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Burgerhuis en handelshuis, volgens het kadaster in 1872 gebouwd door een bakker ter vervanging van een ouder huis. In 1896 wordt het huis vergroot en wordt een landgebouw in de tuin opgetrokken door een Koekelaarse vleesverkoper. Vrij breed volume van twee en een halve bouwlaag onder pannen zadeldak. De straatgevel heeft een parement van beige tegelstrips, met gebruik van bruine tegelstrips voor de banden, de omlijsting van de friezen en de strekken van de rechthoekige vensters. Onder de vensters tegelfriezen met florale motieven. Bewaard witgeschilderd houtwerk, deels gekoppelde ramen met sierlijk uitgewerkte tussenstijlen. Verbouwde begane grond.

  • Kadasterarchief West-Vlaanderen, 207: Mutatieschetsen, Koekelare, 1873/13, 1897/21.

Bron     : Vanneste P. & Baert S. met medewerking van Boone B., Creyf S. & Vranckx M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West- Vlaanderen, Gemeente Koekelare met deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Vanneste, Pol
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Handelspand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208057 (Geraadpleegd op )