erfgoedobject

Winkel

bouwkundig element
ID
208061
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208061

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkelhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

In kern 19de-eeuws winkelhuis. Geboortehuis van Doctor Karel Vander Espt (Koekelare, 1891-Oostende, 1938). Een 19de-eeuwse foto toont het oorspronkelijke gebouw met winkelpui (nummer 32) en rechts aansluitende opkamer en poorttravee. De gevel was vermoedelijk beraapt, de vensters waren gevat in een geriemde geschilderde omlijsting. De gevelafwerking wordt in het eerste kwart van de 20ste eeuw gewijzigd naar een (beschilderde) cementering met gegroefde geometrische motieven. Het eigenlijke winkelgedeelte (nummer 32) is gaaf bewaard met de 19de-eeuwse, meerledige winkelpui (aflijnende lijst op klossen en voorts houtwerk uit het eerste kwart van de 20ste eeuw. Het rechter gedeelte (nummer 30) is zwaar verbouwd door inbreng van een winkel rond het midden van de 20ste eeuw. In de halve verdieping is dezelfde cementering als links bewaard.

Bij nummer 30, gedenkplaat aan het geboortehuis van Doctor Karel Vander Espt: "HIER WERD GEBOREN 1-12-1891 DR. KAREL VANDER ESPT PRIESTER DRAMATURG". Vander Espt studeerde in het kleinseminarie van Roeselare. Hij werd priester en promoveerde tot doctor in de wijsbegeerte en godgeleerdheid te Rome. Na de Eerste Wereldoorlog werd hij professor aan het Amerikaans College te Leuven. Minimaal in 1925 wordt hij 'overgeplaatst' als pastoor en later als kapelaan naar Vladslo (Diksmuide).

  • WILLEMS R., De Koekelaarse dramaturg Karel Vander Espt (krantenartikel 1991, via Davidsfonds Koekelare, geraadpleegd 16/08/2010).

Bron: VANNESTE P. & BAERT S. met medewerking van BOONE B., CREYF S. & VRANCKX M. 2010: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie West-Vlaanderen, Gemeente Koekelare, Deelgemeenten Bovekerke en Zande, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen WVL46, onuitgegeven werkdocumenten.
Auteurs: Vanneste, Pol
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Winkel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208061 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.