Burgerhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl

Beschrijving

Burgerhuis in neo-Vlaamse renaissancestijl, vermoedelijk opgetrokken/verbouwd als notariaat in 1902. Thans kantoren van notariaat J. Debyser.

Historiek

Op het primitief kadasterplan (1817) wordt een samenstel van twee kleine woningen afgebeeld, op de hoek van de Stationsstraat en de nog onverharde Oude Lichterveldsestraat. Volgens kadaster wordt in 1868 ten zuiden daarvan een stenen koren- en oliewindmolen gebouwd, in opdracht van Jan Deurinck. Op de mutatieschets wordt het toponiem "Elslandershoek" vermeld. In 1870 wordt door dezelfde eigenaar een woning (nummer 67) met aanpalend magazijn (ter hoogte van nummers 69-73) opgetrokken langs de weg. In 1882 wordt de molen afgebroken. In 1888 wordt het pand verkocht aan notaris Karel Debrouckère uit Roeselare. Volgens kadaster laat deze in 1889 het woonhuis vergroten (nummers 67-69) en het magazijn omvormen of herbouwen tot twee woningen (nummers 71-73). In 1891 laat hij ten zuiden ook een broeikas aanbouwen. In 1892 gaat het pand over in handen van notaris Leo Pastur-Debrouckère uit Geldenaken, die het in 1898 verkoopt aan notaris Van Campenhoudt-Fiévé uit Ardooie. Deze realiseert hetzelfde jaar een uitbreiding aan de achterzijde en een bijgebouw in de tuin. In 1902 meldt de kadastrale legger een "amélioration notable", mogelijk de bouw/verbouwing tot huidig pand nummer 69. In 1905 wordt de eigendom verkocht aan zijn opvolger, notaris Arthur Depla. Het notariaat wordt na 1945 voortgezet door Albert Debyser, vanaf 1989 door diens zoon Jo Debyser. Rond 1999 worden de broeikas uit 1891 en de aanbouw uit 1898 afgebroken en wordt aan de notarispraktijk een aanbouw gerealiseerd aan tuinzijde, tegelijk wordt ook de voorgevel van nieuw schrijnwerk voorzien.

Beschrijving

Roodbakstenen diephuis van drie traveeën en twee bouwlagen, oplopend in puntgevel onder zadeldak in mechanische pannen (nok haaks op straat). Oorspronkelijke sierlijke schouw verdwenen, begane grond gewijzigd met verplaatsing van voordeur, zie oude foto uit begin 20ste eeuw. Gevel gekenmerkt door natuurstenen speklagen en hoekkettingen; gebruik van arduin voor plint (gebouchardeerd), onder- en tussendorpels, basis van erker, bekroningen en dekstenen. Zwartgeschilderde sierankers. Overhoekse topfiaaltjes met bolbekroning. Tweede bouwlaag gekenmerkt door houten rechte erker met drieledig venster en diamantkopmotief op de stijlen, bekroond door nieuw hekwerk en rondbogige vensterdeur. Vernieuwd schrijnwerk.

Auteurs: Santy, Pieter; Boone, Benjamin