erfgoedobject

Neoclassicistisch hoekpand

bouwkundig element
ID: 208080   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208080

Juridische gevolgen

Beschrijving

Neoclassicistisch hoekpand met horecagelijkvloers, dat opvalt door zijn verzorgde, strakke, natuurstenen parement. Het gebouw herinnert aan de oorspronkelijke functie van de Bolivarplaats als stationsplein voor het Zuidstation, met de talrijke horecagelegenheden die de inplanting van dit station aantrok. Het pand werd gebouwd circa 1900 als "maison du commerce en pierre blanche" voor C. Van Gestel naar ontwerp van aannemer J. Martin.

Vier bouwlagen en twee + drie travee├źn onder mansardedak. Lijstgevels met natuurstenen parement, per travee gevat in een verdiept muurveld; houten kroonlijst. Rechthoekige muuropeningen in vlakke omlijsting, in de gevel aan de Bolivarplaats op de eerste twee verdiepingen per twee gekoppeld; de eerste travee in de Cuylitsstraat heeft blinde vensteropeningen. Horecagelijkvloers met getoogde deurvensters in rechthoekige omlijsting in elke travee. Op de hoek zijn twee ijzeren bevestigingen voor een vlaggenmast bewaard.

  • Stadsarchief Antwerpen, Bouwdossiers, 1900 # 488.

Bron     : Braeken J. & Hooft E. 2011: Inventaris van het bouwkundig erfgoed, Provincie Antwerpen, Stad Antwerpen: Zuid, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen ANT2, (onuitgegeven werkdocumenten).
Auteurs :  Hooft, Elise
Datum  : 2011


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Neoclassicistisch hoekpand [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/208080 (Geraadpleegd op 29-05-2020)